В Турция се разрази спор относно частичните резултати от президентските избори.

...
В Турция се разрази спор относно частичните резултати от президентските избори.
Коментари Харесай

Изборите в Турция: преднина за Ердоган или за Кълъчдароглу?

В Турция се развихри спор по отношение на частичните резултати от президентските избори. След затварянето на изборните секции държавни медии оповестиха, че настоящият президент Реджеп Ердоган води безапелационно, до момента в който от опозицията претендираха, че преднина има Кемал Кълъчдароглу от Републиканската национална партия.

Противоречиви данни

В данните на държавната Анадолска организация преднината на Ердоган намаляваше с всеки минал час. Според данните на организацията след броене на около 25% от гласовете за Ердоган са дали своят вот 54 % от гласоподавателите, а за Кълъчдароглу - 40 на 100. Към 20:30 часа организацията заяви, че след броене на към 60 % от гласовете Ердоган води пред Кълъчдароглу с 51% против 43%.

По предписание Анадолската организация разгласява първо резултатите от местата, където по традиция Ердоган събира доста гласове. Междувременно кметът на Истанбул Екрем Имамоглу прикани турците да не имат вяра на изборните резултати, които афишира Анадолската организация.

Според данните на близкия до опозицията новинарски портал Anka Ердоган и Кълъчдароглу са с съвсем еднакъв брой гласове, като и двамата получават под 50%. Ако нито един от двамата претенденти не получи безусловно болшинство на първия тур, на 28 май ще се организира балотаж.

Преди изборите преднина имаше Кълъчдароглу

Повечето социологически изследвания, извършени преди изборите, предвиждаха дребна преднина за Кълъчдароглу, като някои даже му отреждаха победа още на първия тур.

Ердоган ръководи Турция от две десетилетия - първо като министър-председател, а по-късно като президент.

Последна актуализация в 21:00 часа.

*****

Вижте и това видео:

Инфлация, земетресение, беднотия: ще успее ли Ердоган?

To view this video please enable JavaScript, and consider upgrading to a web browser that supports HTML5 video

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР